onsdag 17 april 2013

Frukostpannacotta med päronkompott

Okej, det här är nyttigare än det låter! När man hör ordet pannacotta tänker man ju direkt på efterrätten som är tung, gräddig och söt, men det här är raka motsatsen. Pannacottan är gjord på turkisk yoghurt och mjölk och innehåller knappt något socker. Det är jättegott det här och är perfekt för en lyxfrukost på kanske en lördag. Ja, förstås går det ju att äta det här vilken dag i veckan som helst. Pannacotta på en onsdag, vilken lyx! Det är så lättlagat eftersom man gör den kvällen före och låter den bara stelna i kylskåpet under natten.
Jag har toppat den med päronkompott, men färska/frysta bär är gott det med.
Recept härifrån, men har ändrat det lite.


























Frukostpannacotta med päronkompott:
1 port.

1/2 gelatinblad
1 dl turkisk yoghurt
1/4 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver (eller ca 1/4 vaniljstång)
1/2 msk råsocker eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Häll turkisk yoghurt, mjölk, vanilj och socker i en kastrull. Värm sakta på medelvärme och ta kastrullen från plattan precis innan det börjar koka. Rör ner gelatinbladet och häll upp i en form eller i ett glas. Låt stelna minst 4 timmar i kylskåpet, gärna över natten.

Päronkompott för en pannacotta:

1 litet päron
1/2 msk råsocker eller annan sötning
1 msk vatten

Skala och skär päronet i små tärningar. Blanda i en kastrull tillsammans med socker och vatten och låt koka en liten stund tills pärontärningarna blivit mjuka. Lägg ovanpå pannacottan eller servera till i en skål.




























//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar